Een moestuin aanleggen in 5 simpele stappen
Groenten, kruiden en fruit uit eigen tuin zijn echt een feestje! Het is duurzaam, lekker en ook nog eens leuk om een moestuin bij te houden. Maar, hoe begin je? Wij vertellen je meer! Met deze vijf stappen is een moestuin aanleggen zo gedaan.
Een moestuin aanleggen in je tuin
Of je nu veel of weinig ruimte tot je beschikking hebt, iedereen kan zijn eigen groenten of kruiden verbouwen. Je kunt kiezen voor een moestuin in de vollegrond, maar ook op het terras of balkon kun je in potten of bakken al een groentetuin aanleggen.
In dit artikel vertellen we je meer over het aanleggen van een moestuin in de vollegrond. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een stuk grond op een tuinencomplex huren, maar kunt ook een deel van je tuin vrij maken om groenten te telen.
Stap 1 : Welk soort moestuin wil je aanleggen ?
Voor je begint, is het belangrijk om even goed na te denken over welk soort moestuin je wilt. Wil je enkel groenten verbouwen of ook kruiden? Wil je een kas om tropische soorten in te verbouwen of de seizoenen in te verlengen? Er valt veel te kiezen! Je kunt veel inspiratie opdoen op het internet. Bij blogs of verschillende moestuinfora bijvoorbeeld. Bedenk daarnaast ook hóe je wilt tuinieren: wil je een biologische of misschien zelfs een ecologische moestuin ? Dit is iets waar je tijdens het aanleggen van de groentetuin al rekening mee moet houden.
Stap 2 : De juiste ligging
De juiste ligging is van groot belang voor je moestuin. Zon, maar ook wind en andere weersinvloeden zijn van invloed op je gewassen. Het meest ideaal is een groentetuin op een beschutte plek, waar de zon minstens zes uur per dag schijnt. Nu hebben niet alle gewassen dezelfde behoeftes, dus mocht je minder zon hebben, kun je hier in de keuze van je gewassen rekening mee houden.
Stap 3 : Een indeling van de moestuin
Nu je de plek van je moestuin hebt bepaald, kun je de tuin gaan indelen. Hier kun je verschillende keuzes maken. We noemen er een paar voor je op:
- Plaats gewasgroepen bij elkaar in een vak of bak. Dus een vak met bladgewassen zoals spinazie en sla, een vak met vruchtgewassen, enzovoorts.
- Plaats kruiden dicht bij de keuken, indien mogelijk, zodat je er gemakkelijk bij kunt.
- Zorg ervoor dat je overal goed bij kunt en goed om alle vakken heen kunt lopen, zodat je niet het ene gewas vertrapt om bij het andere gewas te komen. Zorg er ook voor dat je voldoende ruimte hebt om onkruid te wieden.
Stap 4 : Grond voorbereiden in de groentetuin
De eerste theoretische stappen zijn gezet om je moestuin aan te leggen. Nu is het tijd om in de praktijk aan de slag te gaan. Allereerst moet je mogelijk de grond voorbereiden, zodat deze geschikt is om je gewassen in te zaaien of planten. Belangrijk is dat de bodem een luchtige structuur heeft, zodat wortels er goed in kunnen groeien. Een goede manier om dit te bereiken is door de grond te frezen. Honda heeft een uitgebreid assortiment tuinfrezen, met voor elke tuin, groot of klein, een geschikte frees. Met de krachtige tuinfrezen van Honda maak je de grond van je moestuin snel geschikt voor een goede start. Naast het luchtig maken van de grond, is ook een juiste pH-waarde van belang. De ideale zuurgraad ligt tussen de 5,5 en 7,5 pH. Is de waarde van je grond lager? Dan is deze te zuur. Verhoog de waarde door kalk door de grond te mengen. Is de waarde te hoog? Dan bevat deze juist veel kalk en kun je de waarde verlagen door tuinturf door de grond te mengen.
Stap 5 : Zaaien en planten maar !
Alle nodige voorbereidingen zijn getroffen! Je kunt nu aan de slag met zaaien en planten. Kies gewassen uit die je lekker vindt, maar vooral ook die voor beginners niet te moeilijk te telen zijn. Makkelijke gewassen voor beginners in de moestuin zijn bijvoorbeeld: - Rucola - Courgette - Komkommer Je groentetuin aanleggen, is leuk en vooral een groot leerproces. De beste tip is, gewoon beginnen! Honda biedt een uitgebreid assortiment gereedschappen voor de beginnende én gevorderde moestuinier. Benieuwd? Raadpleeg een Honda dealer bij jou in de buurt voor vrijblijvend advies op maat.