Taal Sluiten

Klik om taal te wijzigen

Hoe lang duurt het om een elektrische auto op te laden?

Voordat je een elektrische auto thuis kan opladen, loont het om even na te denken over de te gebruiken methode. Je hebt twee opties als het gaat om thuislaadpunten voor elektrische voertuigen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. 

Vraag je je af hoe lang het duurt om een elektrische auto op te laden? Ontdek alles wat je moet weten over laadsnelheden, publieke- en thuislaadpunten, en diverse factoren die de laadsnelheden van EV's kunnen beïnvloeden.

Lees verder om er meer over te weten te komen, met deze handige gids van Honda.

Hoe lang duurt het om een elektrische auto op te laden?

De oplaadtijden van een elektrische wagen kunnen variëren tussen pakweg 30 minuten en 12 uur. Afhankelijk van de grootte van de batterij en de capaciteit van het laadpunt, zal je verschillende resultaten zien. Hoewel trager, kan thuisladen tijdens de nachturen een flinke besparing opleveren.

•Twee van de grootste factoren die zorgen voor een lange oplaadtijd zijn een grote autoaccu en een oplaadpunt met een laag vermogen.
•Opladen via het lichtnet kan langer duren dan bij andere oplaadpunten, omdat het uitgangsvermogen meestal slechts 3,7kW is. Het zou dan ook bijna 16 uur duren om een batterij van 60kWh op te laden.
• Met een thuislader van 7kW kan hetzelfde voertuig in slechts 8 uur helemaal van nul worden opgeladen en de meeste standaard aansluitingen kunnen dit gemakkelijk aan.
•Afhankelijk van je gewoonten rij je misschien niet elke dag de batterij volledig leeg.
•Hoog laadvermogen vind je bij de publieke laadpalen die ter beschikking zijn. Deze kunnen variëren van 50 kW tot meer dan 100 kW, waarmee je je voertuig in zo'n 30 minuten kunt opladen.

Factoren die de oplaadtijd van een EV kunnen beïnvloeden.

Heel wat factoren kunnen de oplaadtijd van een EV beïnvloeden. Terwijl sommige logisch zijn, zullen andere je misschien verrassen. Als je deze kent dan kan dit je helpen om de accu van je auto snel op een energiezuinige manier van stroom te voorzien. Ontdek welke factoren bepalend zijn voor de oplaadduur van je elektrische auto.

Batterijformaat

De grootte van de batterij is een van de belangrijkste maatstaven voor de oplaadtijd van je EV. Hoe groter deze is, hoe langer het opladen duurt.

Batterij opladen

De batterij vanuit lege toestand opladen duurt langer dan een halfvolle batterij opladen.

Afgetopte oplaadsnelheid van een voertuig

De meeste fabrikanten beperken de laadsnelheid van je elektrische auto - ongeacht de lader zal je deze waarde niet kunnen overschrijden.

Afgetopte oplaadsnelheid van een oplaadpunt

Oplaadpunten kunnen een beperkte oplaadsnelheid hebben - ongeacht de lader zal je deze waarde niet kunnen overschrijden.

Temperatuur

De batterij van je elektrische auto zal langzamer opladen tijdens kouder weer en tijdens extreem warme periodes.

Oplaadtijden van een elektrische auto

Er is geen allesomvattende manier om de laadtijd tot op de minuut nauwkeurig te bepalen. Met factoren als het weer, oplaadsnelheden, verslechtering van de batterij en je rijstijl is het moeilijk te zeggen hoe lang het opladen zal duren. Toch is het mogelijk om dit bij benadering te bepalen. Hoewel gegeneraliseerd, geven de voorbeelden in deze E laadtijdgrafiek een idee van je gemiddelde laadtijd. Deze gaan uit van een gezonde batterij, ideale weersomstandigheden en het opladen van je batterij van 0-100%.

Oplaadtijden van een elektrische auto

Batterij
3,7 kW lader (thuislader)
7 kW lader (thuislader)
22 kW lader
50 kW lader (publiek oplaadpunt)
150 kW lader (publiek oplaadpunt)

107 kWh

28u

15u17m

4u51m

2u

0u40m

83,7 kWh

25u13m

13u20m

4u14m

1u52m

0u37m

77 kWh

23u7m

12u13m

3u53m

1u42m

0u34m

74 kWh

22u13m

11u44m

3u44m

1u38m

0u32m

67 kWh

20u7m

10u38m

3u23m

1u29m

0u29m

 

Disclaimer: Deze gegevens zijn gebaseerd op de meest voorkomende batterijformaten voor EV's op het moment van publicatie. De cijfers zijn berekend op basis van optimale buitentemperaturen en een nieuwe batterij die wordt opgeladen van 0% tot 100%.https://www.homechargingstations.com/ev-charging-time-calculator/

Het inschatten van oplaadtijden

Hoewel de meeste fabrikanten waarschijnlijk handleidingen en webpagina's hebben om de oplaadtijd te bevestigen, is het ook mogelijk om zelf een berekening te maken op de volgende manier:

· Neem jouw Accucapaciteit
· Deel deze door de Laadsnelheid
· Het resultaat is jouw Oplaadtijd

Hoewel het veel getallen zijn, toont het duidelijk aan dat de oplaadtijd over het algemeen kan variëren van 30 minuten tot 28 uur, afhankelijk van de opladers die je gebruikt. De kloof tussen laadtijden wordt exponentieel groter naarmate het laadvermogen lager is.

Publiek laden vs thuisladen

Afhankelijk van je leefgewoonten gebruik je de ene optie misschien meer dan de andere. Hoewel thuis opladen handig kan zijn, is het vaak langzamer dan openbaar opladen. Openbare oplaadpunten kunnen dan weer duurder zijn of vereisen dat je je aanmeldt bij een app om toegang te krijgen.

Thuisladen

Het thuis opladen van je elektrische auto zal vaak langzamer gaan. Voor alles wat meer is dan een snelle bijlaadbeurt is het beter om dit 's nachts te doen. De verschillende kW opties van thuisladers zijn:

3,7 kW - gemiddeld genomen zal het op deze manier 20 tot bijna 30 uur duren om volledig op te laden.
7 kW - zijn de meest aanbevolen thuislaadpunten, met een EV-laadtijd van gemiddeld 10 tot 15 uur.
22 kW - Deze zijn zeldzaam, duur om te installeren en vereisen een 3-fasige aansluiting thuis om ze te laten werken. Je vindt ze vooral in Tesla-modellen.

Bijladen

Een van de handigste momenten om je auto op te laden is tijdens een parkeerbeurt. Dat kan 's nachts zijn, op het werk, bij de sportclub of tijdens het boodschappen doen. Heel wat parkeergarages bieden oplaadpunten. De voordelen hiervan zijn onder andere:

• Je hoeft je nooit zorgen te maken dat je batterij leeg raakt, wat het ongelooflijk handig maakt. • Als het oplaadpunt gratis te gebruiken is, kun je besparen op de elektriciteitsrekening tegenover thuis opladen.
• Veel publieke laadpalen op parkeerterreinen hebben een beperkte capaciteit, waardoor ze ideaal zijn voor langdurig opladen.
• Het kan je tijd besparen om onderweg oplaadpunten te bezoeken.

Publiek oplaadpunt

Publieke laadpalen bieden snel opladen voor elektrische auto's, perfect als je moet bijladen tijdens een lange rit. Ze zijn echter niet ideaal om van leeg naar vol op te laden, afhankelijk van je dag. Laadtijden kunnen variëren, afhankelijk van het vermogen. De twee meest voorkomende manieren van opladen zijn:

50 kW - Deze kunnen de oplaadtijd van EV's terugbrengen tot minder dan twee uur, zelfs voor een grote batterij.
150 kW - laadpunten van 150 kW komen minder frequent voor maar kunnen een lege batterij in minder dan een uur opladen.

Oplaadtijden van een elektrische auto: FAQ's

Hoe lang kan een elektrische auto stilstaan zonder op te laden?

Hoewel dit afhangt van je voertuig, kan een EV maanden stilstaan zonder op te laden. Het batterijniveau kan ook invloed hebben op de tijd dat je auto zijn lading vasthoudt en, in tegenstelling tot wat je misschien denkt, is een lading van rond de 50% ideaal.

Hoe lang kan een elektrische auto rijden met een volledige lading?

De gebruikstijd van je elektrische auto hangt af van een aantal factoren, die meestal te maken hebben met de grootte en de staat van de accu. Over het algemeen wordt dit bepaald door de actieradius, wat het aantal kilometers is dat je voertuig kan rijden met zijn lading. Oudere EV's kunnen gemiddeld 160 km rijden, maar modernere voertuigen kunnen 400 tot 560 km afleggen.

Laden elektrische auto's op tijdens het rijden?

Nee - maar er is een voorbehoud. EV's zijn energienegatief tijdens het rijden, maar regeneratief remmen kan een deel van de verloren energie terughalen. Dit maakt ze energiezuiniger, maar betekent niet dat ze zichzelf opladen. Beschouw het meer als gedeeltelijke recyclage.

Hoe lang gaat de batterij van een elektrische auto mee?

Accu's van elektrische auto's gaan gemiddeld meer dan 160.000 km of ruwweg 15-20 jaar mee. Er zijn echter verhalen bekend van EV's die meer dan 320.000 km meegaan.

Is bijladen schadelijk voor de batterij van je EV?

Over het algemeen niet - bijladen zou je EV-batterij niet moeten beschadigen. De meeste accubeheersystemen hebben beschermingsmaatregelen voor constant snelladen en de meeste voertuigen hebben ingebouwde maximumladingen om hun accu's te beschermen. In sommige gevallen kan het echter de moeite waard zijn om niet tot 100% op te laden om de batterij gezond te houden.

Mag je in een EV blijven zitten tijdens het opladen?

Een EV is veilig om in te zitten tijdens het opladen. Maar als je afhankelijk bent van elektrische gezondheidshulpmiddelen zoals een pacemaker, dan is het aangeraden om niet in het voertuig te blijven zitten terwijl het wordt opgeladen. De elektromagnetische velden kunnen de werking van het apparaat verstoren. In geval van twijfel vraag dan het advies van een arts.

Heb je nog meer vragen? Ontdek nog meer wetenswaardigheden over elektrische auto's met Honda.